Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Status
available
(1)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Krzykosy
(2)
Author
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Giannoni Francesca
(1)
Pryciak Agata (tłumacz)
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Demographic Group
Literatura włoska
(1)
Subject
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Kobieta
(1)
Listonosze
(1)
Potrawy
(1)
Życie codzienne
(1)
Subject: place
Włochy
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
Kultura i sztuka
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Krzykosy
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Listonoszka z Apulii / Francesca Giannone ; tłumaczenie Agata Pryciak. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2024. - 461, [2] strony ; 21 cm.
Znalazłam w szufladzie wizytówkę mojej prababci Anny. Oczywiście wiedziałam, kim była, ale nie znałam jej historii. Pomyślałam, że w tej szufladzie, wśród notatek, zdjęć, dokumentów i listów, jest życie do opowiedzenia. Francesca Giannone, wywiad dla „Corriere della Sera” Włochy, lata trzydzieste. Maleńka społeczność na południu i niezależna kobieta z północy. Anna jest tam nowa i inna. Kocha książki, zna francuski, nie chodzi do kościoła, nie plotkuje, zawsze mówi to, co myśli. A myśli odważnie. W dodatku zostaje listonoszką, choć praca w męskim fachu „nie przystoi kobiecie”! Doręcza listy miłosne, pocztówki, pisma urzędowe, wiadomości z frontu i emigracji. Rozmawia z adresatami, a niepiśmiennym czyta listy i pomaga na nie odpisywać, nikt więc nie wie o życiu Lizzanello tyle co ona. Autorka tej wielokrotnie nagradzanej bestsellerowej powieści przedstawia nie tylko portret kobiety, która chciała żyć na własnych warunkach, ale też trzy dekady losów włoskiej rodziny i miasteczka. A w tle rodzący się faszyzm, wojnę i rewolucję obyczajową. To historia ludzi i epoki, latami skrywanych sekretów i miłości niemożliwych, które nie powinny były się wydarzyć… i nie mogły spełnić. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Krzykosy
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 821-3 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again